пятница, 23 ноября 2012 г.

Семінари для соціальних фахівців з питань туберкульозу


З метою реалізації Програми  "Зупинимо туберкульоз в Україні", в рамках меморандуму про співпрацю між Дніпропетровською ОДА та Фондом Ріната Ахметова "Розвиток України" 21 та 22 листопада 2012 року відбулися семінари для фахівців із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Мета семінару: ознайомлення фахівців із соціальної роботи із епідситуацією з туберкульозу в області та Україні, методами профілактики туберкульозу, особливостями роботи із сім'ями, в яких є хворі на туберкульоз, запобіганню захворюванню на туберкульоз. У семінарі взяли участь 22 фахівця із соціальної роботи районних центрів та 21 – міських центрів.
Учасники семінару отримали інформацію стосовно того, яке велике значення для зниження індивідуального ризику захворювання на туберкульоз мають адекватні гігієнічні умови проживання та праці, правильне харчування, ведення здорового способу життя. Також всім учасникам було вручено флаєри з профілактики туберкульозу ("Перевірте симптоми…"), отримані в рамках проекту "Тобі слід знати про туберкульоз".
Відповідно звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я відбувається постійне скорочення числа людей, хворих на туберкульоз в світі, але 8,7 мільйона нових випадків туберкульозу у 2011 році досі становлять серйозну загрозу та тягар для світової спільноти, 1,4 мільйона випадків смерті від туберкульозу, в тому числі півмільйона смертей серед жінок, що виводить туберкульоз на перше місце серед причин смертності серед жінок в світі.
За інформацією обласного управління статистики на Дніпропетровщині, починаючи з 2000р. рівень захворюваності на туберкульоз зріс  в  1,5  раза  і  нині  сягає  94  особи  у  розрахунку  на  100  тис.  населення.  За  даними  МОЗ  протягом  2010р.  в  області зареєстровано  понад  3  тис.  нових  випадків  захворювань  на  цю  недугу.  На  кінець 2011 року  загальний  контингент  хворих  сягнув  майже  9  тис.  осіб.  Двоє  з  кожних трьох пацієнтів – чоловіки.  Захворювання  на  цю  хворобу  не  обходить  жодну  вікову  групу,  проте,  половина  випадків припадає на громадян віком від 25 до 45 років. На жаль, Дніпропетровщина займає  лідируючі  позиції  за  дитячою  захворюваністю  на  туберкульоз:  тільки  минулоріч  у  регіоні  виявлено 112 нових випадків захворювань серед дітей та підлітків.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий