пятница, 23 ноября 2012 г.

Колегія облдержадміністрації з питань розвитку сімейних форм виховання


22 листопада відбулося засідання колегії облдержадміністрації, на якій розглядалося питання "Про хід виконання у 2012 році Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання у Дніпропетровській області на 2011 – 2015 роки".
На Дніпропетровщині за 10 місяців 2012 року створено 32 дитячих будинки сімейного типу (ДБСТ), що майже в 2 рази більше ніж за відповідний період минулого року. Про це повідомив губернатор Олександр Вілкул під час колегії облдержадміністрації. Зазначена робота ведеться в рамках регіонального проекту розвитку усиновлення та інших форм сімейного виховання «Родина для дитини» та в рамках Меморандуму про співпрацю Дніпропетровської облдержадміністрації з благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».
Як повідомлялося раніше, цього року голова облдержадміністрації Олександр Вілкул поставив завдання в кожному місті та районі області створити не менше одного ДБСТ. І за 10 місяців цього року вже створено 32 ДБСТ. Загалом на Дніпропетровщині функціонує 90 ДБСТ і 345 прийомних сімей, в яких виховується 1 тисяча 220 дітей.
            Як результат комплексної та ефективної роботи проекту «Родина для дитини» та обласної програми захисту прав дітей на Дніпропетровщині з початку 2012 року кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сім’ях, збільшилась на 5,3%. Наразі в родинах та дитбудинках сімейного типу виховується 7 тис 729 дітей. Це 82,5% від загальної кількості дітей цієї категорії. 
На Дніпропетровщині з кожним роком збільшується кількість громадян, які беруть в свої сім’ї на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  Навчання таких людей відбувається в обласному тренінговому центрі. Але останнім часом постало питання щодо збільшення кількості тренерів, які готують кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі. Тому за завданням губернатора Олександра Вілкула обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з фахівцями Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара розробляє соціальний проект. Він передбачає створення цілої системи навчання кандидатів у батьки-вихователі, прийомні батьки, а також підвищення кваліфікації соціальних працівників і тренерів. В тому числі в рамках цього проекту будуть проводитися стажування студентів, які навчаються за напрямами: соціальна педагогіка, психологія та соціальна робота, у центрах соціальних служб.
У  2012 році в рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича в регіоні було втричі збільшено штат працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Зокрема, 671 новий фахівець з соціальної роботи почав працювати з 2 липня 2012 року в містах та районах області. У 2013 році буде додатково введено ще 104 посади фахівців із соціальної роботи. Про це повідомив губернатор Олександр Вілкул під час колегії облдержадміністрації. Наразі за завданням голови облдержадміністрації проводиться аналіз в містах та районах області, де ще необхідно ввести ці посади. Це дозволить підвищити якість надання соціальної допомоги родинам, які потребують особливої уваги з боку держави.
Нові працівники посилили ефективність реалізації низки регіональних проектів, спрямованих на підтримку соціально незахищених верств населення. Зокрема, регіонального проекту «Родина для дитини», ініційованого губернатором Олександром Вілкулом. У рамках цього проекту в регіоні створена сучасна система з розвитку сімейних форм виховання та адресної роботи з дітьми та сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, з метою недопущення соціального сирітства. У 2013 році для посилення роботи буде введено додатково  ще 104 посади фахівців із соціальної роботи з такими сім’ями.
«В регіоні діти і родини, які перебувають у складних життєвих обставинах, отримують адресну підтримку та допомогу. Для цього в області працює розширений штат працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді. Фахівці з соціальної роботи відвідують сім’ї. Якщо в них є проблеми, які не можливо самостійно подолати, то фахівець бере цю родину під соціальний супровід. Їй надається необхідна допомога, наприклад у працевлаштуванні, лікуванні, оздоровленні, відновленні документів тощо. Це робиться для того, щоб не допустити вилучення дітей із родин», – сказав губернатор Олександр Вілкул.
Він також зазначив, що за перші п’ять місяців роботи нові соцпрацівники проінспектували більше 45 тис сімей. З них близько 6 тис родин взято під соціальний супровід.
З 2011 року в регіоні за ініціативи Олександра Вілкула реалізується програма «Депутати за благополуччя сімей». У рамках програми за депутатами всіх рівнів закріплені більше 6 тисяч сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Родинам надається системна допомога – в організації лікування, навчання, придбанні продуктів харчування та одягу, вирішенні житлово-побутових проблем, також надається допомога у працевлаштуванні батьків.
Для своєчасного надання допомоги дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, за завданням губернатора Олександра Вілкула в Дніпропетровській області працює пряма гаряча лінія «Якщо ображають дитину» Дніпропетровського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді ((056) 370-48-19). Гаряча лінія дозволяє оперативно отримувати інформацію від громадян та своєчасно робити попереджувальні заходи. За період з квітня по листопад 2012 року на гарячу лінію надійшло понад 300 звернень. За результатами розгляду звернень сім’ям була надана необхідна допомога.

Комментариев нет:

Отправить комментарий