четверг, 28 июня 2012 г.

Нарада “Реалізація соціальних ініціатив Президента України шляхом запровадження посад фахівців по роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах”

У Дніпропетровську 27 червня 2012 р. (пр. Кірова, приміщення облдержадміністрації, 1 поверх) відбулася  нарада “Реалізація соціальних ініціатив Президента України шляхом запровадження посад фахівців по роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах”
         У нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, директори центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кандидати на посади фахівців із соціальної роботи.
На сьогодні в області на обліку в центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває понад 5 тисяч сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (всього в області проживає 30 тис. сімей, які знаходяться в зоні ризику потрапляння у складні життєві обставини) з них 2,3 тис. знаходяться під соціальним супроводом.  Причому ці сім’ї соціальними службами виявляються вже на стадії, коли  проблеми набули вже значної загрози і є ризик вилучення дітей із сімей.
У зв’язку з недостатнім кадровим забезпеченням центрів соціальних служб (понад 200 осіб, які безпосередньо працюють з кризовими сім’ями) є проблема профілактики проблем та раннього виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, про що свідчать кількість соціальних сиріт. Надзвичайно важливим на сьогодні є забезпечення адресності та доступності до соціальних послуг.
Тому за ініціативою  Президента України у червні 2012 року в Україні створено інститут фахівців із соціальної роботи з чисельністю           12 тисяч  працівників для роботи на територіях кожної сільської, селищної та міської рад.
Зокрема у Дніпропетровській області за рахунок дотації з державного бюджету до штатів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді введено додатково 671 фахівець із соціальної роботи, які були присутні на нараді і які розпочнуть свою діяльність з 2 липня 2012 року.
Додаткова чисельність фахівців введена із розрахунку  один фахівець із соціальної роботи у сільській місцевості з населенням до 1500 осіб та один  фахівець на 3000 осіб міського населення.
Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул особисто  опікується питанням впровадження в області  посад фахівців із соціальної роботи і контролює питання ефективності їх роботи.
На нараді обговорено питання взаємодії центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, зокрема фахівців із соціальної роботи, з представниками органів освіти, охорони здоров’я, праці та соціального захисту, сім’ї та молоді, внутрішніх справ, служб у справах дітей, по роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, розглянуті  форми і методи надання допомоги сім’ям, поставлені основні завдання фахівцям із соціальної роботи щодо раннього виявлення кризи у родині і виведення сім’ї із складних життєвих обставин.
Для довідки: Фахівці із соціальної роботи - фахівці центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, які здійснюють професійну діяльність з надання соціальних послуг  сім'ям з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах.
Діяльність фахівця спрямована на організацію надання психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, інформаційних, соціально-економічних, соціально-медичних послуг відповідно до вимог чинного законодавства.
Фахівець відповідно до повноважень
організовує виявлення вразливих категорій дітей та сімей з дітьми та веде банк даних про них;
здійснює соціальне інспектування сімей з дітьми з ознаками складних життєвих обставин та оцінку потреб дітей та їх сімей;
розробляє індивідуальні плани для роботи з випадком та визначає форми та методи допомоги;
співпрацює з представниками соціальної сфери громади, мікрорайону (працівниками закладів освіти, охорони здоров'я, внутрішніх справ,  культури за місцем проживання) та координує надання послуг вразливим категоріям дітей та сімей з дітьми у відповідності до їх потреб;
надає підтримку у зборі та оформленні документів для отримання державних соціальних виплат та допомоги, субсидій;
забезпечує здійснення соціального супроводу сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб із числа дітей сиріт та  дітей позбавлених батьківського піклування;
забезпечує розвиток сімейних форм виховання  у відповідності до потреб дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування в громаді;
організовує залучення ресурсів громади на підтримку сімей з дітьми.

Комментариев нет:

Отправить комментарий